Husmors uppdateringar!

Mm, så jag har rabarbersaft på avkylning på spisen som inväntar flasktappning och i kylskåpet står en Halloncheescake och väntar på att stelna. Den ska vi festa loss på till midsommar imorgon. Än har jag bara tjuvsmakat av fyllningen men den lovar förväntansfullt. Kanske blir att lägga upp den här också!

Idag var vi och handlade på Ica Maxi jag och Nina, och vill jag säga, det blev visst en hel del som jag plötsligt behövde ha med mig hem. Men det är underbart att faktiskt kolla in i skåp och kyl och ha lite mat hemma. Dessutom sålde de potatis billigt och jag har nu en stor påse potatis för 5 kr i kylen, fint!

Fick för mig att göra något jag inte ätit på mycket länge nu, nämligen Mormors världsberömda "fräs". Namnet har jag aldrig ens tänkt på att det låter så kul förns nu. "Fräs" är ett hopplock av diverse grönsaker man har hemma, hackat i hushållsassistent och stekt i olivolja (?), rätta mig om jag har fel, Mormor! Det har ju länge varit en Favorit med stora F:et. Så jag stoppar kylen full med kålrötter, palsternackor, morötter och paprikor och inväntar dagen D då jag känner att armmusklerna är redo för en del grönsaksrivning. För nån assistent har jag då inte, rivjärnet får det bli.


När jag kom hem idag från Ica maxi började jag tänka på hur avskärmad jag varit under handlingen. Jag hade bara koncentrerat mig på vad jag skulle ha, vilka förpackningar jag ville läsa på och på vad nina pratade om. Jag kopplade bort allt annat. Allt nervöst spejande efter folk man inte vill träffa för exempel, för jag antar att det inte är bara jag som lider av den åkomman? Särskilt de dagar man är lite oduschad och man känner att dagens klädval är tokfel. Avslappnad, är nog det ord jag söker. Hursomhelst så var det underbart att gå i sin egen bubbla och det är högst rekomenderat!


PS: Idag har jag och Maria köpt tågbiljetter till våran europatripp! Jag är så nervös och ivrig! Snart bär det av!

Chokladknäcksnittar!

Idag har jag suttit på balkongen och skalat rabarber och hackat i små bitar. En del blir att frysa in för framtida projekt och den andra halvan hade jag tänkt koka rabarbersaft av, lägger upp mer om det senare!

En trevlig afton hade vi hemma hos mamma i tisdags också som fyllde ett år äldre. Jag hade som många vet med mig lite chokladsnittar och tänkte nu lägga upp receptet på dom här! Receptet kommer från Kokboken "Sommarens Söta" som är en helt sjukt inspirerande kokbok.



VÄRLDENS GODASTE CHOKLADKNÄCKSNITTAR
ca 16 kakor



125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker

ca 50 gram mörk choklad till garnering (Jag använde Anthon Berg 72% Fairtrade från Peru)

GÖR SÅHÄR:

Värm ugnen till 175 grader.
 Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner sirapen.
 Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Blanda till en slät deg.
 Forma degen till en rulle och lägg på en plåt, smord eller
med bakplåtspapper. Grädda i 15-20 minuter och låt svalna något.
 Skär längden i sneda, ca 2 cm breda bitar. Lägg över
dem på ett galler för att kallna.
Smält chokladen och ringla över kakorna.


Sandras tips!
1. Kakdegen flöt inte ut så mycket som jag hoppats så om jag vetat det hade jag plattat till "rullarna" lite mer innan de åkte in i ugnen. Så att de skulle vara ca 1 cm tjocka.
2. När man ska smälta mörk choklad ska det oftast till vattenbad och många jobbiga moment så jag brukar smälta den i micron. Detta är ju något som verkligen inte rekomenderas när chokladen är egentligen för kompakt och "torr". Släng i en liten klick smör (helst äkta, margarin kan sätta en ganska billig ton på chokladen) så blir den både följsammare och snabbsmältare då smöret blir väldigt hett. Rör om då och då.

Lycka till! Bästa förvaringen för dessa godsaker är också i kylen, underbart goda blir de när de är lite kalla.

 


hårizont, vi ses på måndag!

På måndag får sandra en ny frisyr! Hurra! Hejdå hår.

Vegetarisk Matvetesallad

Stökar på i lägenheten som vanligt, börjar bli bättre ordning nu och snart kanske jag till och med kan ta någon liten bild. Häromdagen gjorde vi en jättegod matvetesallad, tänkte skriva receptet här längre ner för den blev sjukt god! Ät som den är, eller som en sidosallad.

Nu har tid för blodgivning kommit, gissa när? Tisdagen 29e juni, Typiskt! Min födelsedag! Det får väl lov att gå bra.





 VEGETARISK MATVETESALLAD

 Matvete kokat enligt förpackning med en buljongtärning för ca 4 pers  (eller färdiga på konserv.)
- 2 tomater
- 1 röd lök
- ½ zucchini
- En bunt färska champinjoner
- God balsamvinäger, ganska mycket (jag använde Zeta:s.)
- Olivolja
- ½ - 1 dl solrosfrön
- Ett par nävar ruccola eller annan god salladsblandning
- En klick smör till stekning


Gör såhär:
Koka matvete enl förpackning för 4 personer med en buljongtärning. Skär champinjoner i små tunna skivor, tärna zucchinin och stek i lite smör. Släng gärna på lite salt/örtsalt. Lägg solrosfrön i en ugnssäker form och rosta lite lätt i ugnen på förslagsvis 200 grader tills de är ljusbruna. Det går fort, så håll koll på att de inte blir brända. Undertiden kan du börja finhacka en rödlök, klyfta tomaterna och lägga i en skål. Dit läggs också sköljd ruccola, den kokade matveten, de stekta grönsakerna och rostade fröna. Skvätta på en liten liten skvätt olivolja (detta för smakens skull och kan uteslutas) och ringla över rikligt med balsamvinäger. Krydda med örtsalt (gärna den från Santa Maria.)

Vi åt detta med ett nybakt bröd till (Ett ljust bröd med polenta från Saltå Kvarns bok, detta kan jag också lägga upp om ni vill men brödet var inte allt särskilt speciellt).

 

 


Norrländsk matglädje!

Middagspaus i lägenhetsstädandet. Benjamin äter på ersboda och jag lyxar med kroppkakor med bregott och lingonsylt, nu känns det äntligen att jag är hemma igen! Barnsligt konstigt gott. Och extra gott med mat är det när man jobbar på som ett djur och storstädar efter idioter som inte kan göra rent efter sig! Här frostas det av frys, gör rents kylskåp, tömmer varenda bestick/köks-låda i diskmedelsvatten, diskar av varenda plastboks som de ligger i, svintar av ugnen.. Ni hör ju, vilken ordentlig flyttstädning de har gjort, eller inte... Lite grumpen, men det är okej.




Extra stolt är jag idag över fina Benjamin som fick alla rätt på dagens teoriprov, suveränt!

 


Musik, teak, grill.

Geografigränd, JAG ÄR TILLBAKA!
Det känns lovely. Här packas det upp ur väskor och lådor, flyttas runt byråer och bord. Jag tror att detta kommer bli fint, får hoppas. Och självklart, ska jag lägga upp bilder när jag blir klar! (Men vi får hålla ut tills soffan kommer, förhoppningsvis i veckan!)

Och tänka sig, det står en grill på balkongen! hurra! Grillsommar på sandras balkong!

OCH, inte nog med detta, nu har jag verkligen fått börja använda spotify igen, så mycket inspirerande musik! Det är fantastiskt.

Idag är livet fint,

Ett underbart ordnat kaos.

Bloody Thursday

Har haft en trevlig kväll med Clara nere på stan, längesen vi träffades och mycket att prata om! Staden vimlade av kepsprydda studenter. Kul för dom små liven. Kände mig gammal när jag insåg att de börjat gymnasiet samma år som jag gått ut ... Tiden går fort! Men inte för fort, ganska lagom.

Imorgon har jag inga planer och väntar med spänning på se vad som händer. Jag vet att jag ska laga rabarberkräm till brunch.


JA JUST, Benjamin var och skänkte blod på blodgivningen idag. Jag följde med för att se hur det gick till och för att överväga om jag skulle börja skänka själv eller inte och ja, det verkar ju som om jag bara blir nålräddare för varje år. När de inte hittade ådern i benjamins arm för att den "rullade" och de fick rota runt och sen tillslut ta andra armen hann jag bli helt blek (tydligen). Jag hatar nålar. Efter tusen tankar fram och tillbaka så bestämde jag mig för att ändå gå med och bota min nålskräck en gång för alla! Mutad av en gratis biobiljett dessutom. Så jag fick fylla i papper, tappa några små rör för provtagning/analys och annat matnyttigt. Så om två veckor cirka skulle jag bli kallad för en ordentlig blodgivning.. Jag är galet nervös och det ilar i armvecken när jag bara tänker på det. Jag återkommer väl med hur det gick.


ÄR DU BLODGIVARE? HAR DU FUNDERAT PÅ ATT BLI?


radiomöbelfyndar!

Wow! Mamma hittar en snygg möbel på blocket och tipsar, jag mailar annonsören och imorse ringer hon upp. Den finns kvar och kan bara hämtas när jag vill! Mest troligt åker vi redan ikväll.
Hurra! Se så fin min eventuellt blivande tv-möbel är!


en riktigt gammal mahogny-goding med fungerande radio. Wiho!


Brödet blir nog klart om... 5 dagar.

Det närmar sig! Bara en vecka kvar tills jag får min lägenhet tillbaka. Det blir fint, även om jag bara kommer hinna bo i den i ett par veckor ca innan jag åker iväg igen! Ut i Europa bär det av det, jo då, självklart är jag nervös. En sån nybörjarresare som jag!

Det är skönt att vara ledig, vi bara sover och sover, men det är skönt att ta igen lite förlorade timmar. Om än det blir lite ändring på det snart, jag är inte den som vill sova bort livet när jag kan tvinga mig upp i tid, och uppleva så mycket mer! Så så snart vi är mer utvilade blir det bättre rutiner.

Kollade i min brödbok jag fick i julklapp när jag blev sugen på att baka bröd igår. Jag insåg att alla recept inkluderade skållning och en surdegsgrund.
För er som inte vet, en surdegsgrund tar ca 3 dagar att tillaga. och en skållning ganska många timmar, eller en natt. Så jag kom på att om jag skulle börja igår, skulle det vara klart om 4-5 dagar. Heja. Så jag sket i det. Kanske borde jag starta upp en surdeg så att vi har om några dagar, så kan vi baka då. En surdeg kan ju leva på hur länge som helst och den är extremt nyttig att ha i bröd, magi för tarmar och annt vi har där i magen!
 Ja, vi ser väl hur jag gör!


Nu ska jag äta brunch!

Hem ljuva hem

Hemma igen!  Som ni säkert alla vet.

Det är litet och tryggt här hemma men anonymiteten är som bortblåst. Men den ska väl gå att leva utan ett tag till iallafall.

Tack för en fin grillkväll i onsdags! Det var fint.

Var till Maria igår, vi hade det mysigt och lagade en god sallad och vitlöksbröd och allt vara fint tills jag började må så fruktansvärt illa. Migrän, PANG. Det var bara att åka iväg hem igen och sova. Så nu efter 14 timmars sömn, en itvingad frukost, dusch och vila känner jag mig fortfarande ganska yr och seg, men nu är det gjort bort iallafall. Var lite nervös över när den där migränen skulle komma egentligen.



Här är vi på Arlanda:


Här gottar vi oss med smoothie från The Naked Juice Bar


Nördigt gott med Very Berry!

 





En del kortspel och yatzy blev det ju också, förstås.


Mycket packning, VI!? Inte då, bara sådär 60 kg.


Någon fler som tycker att det är kul att heavy-symbolen är i form av en liten fånig portfölj? Jag menar, hur tung kan den vara?


RSS 2.0