Chokladknäcksnittar!
Idag har jag suttit på balkongen och skalat rabarber och hackat i små bitar. En del blir att frysa in för framtida projekt och den andra halvan hade jag tänkt koka rabarbersaft av, lägger upp mer om det senare!
En trevlig afton hade vi hemma hos mamma i tisdags också som fyllde ett år äldre. Jag hade som många vet med mig lite chokladsnittar och tänkte nu lägga upp receptet på dom här! Receptet kommer från Kokboken "Sommarens Söta" som är en helt sjukt inspirerande kokbok.
VÄRLDENS GODASTE CHOKLADKNÄCKSNITTAR
ca 16 kakor
125 g rumsvarmt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
3 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 tsk vaniljsocker
ca 50 gram mörk choklad till garnering (Jag använde Anthon Berg 72% Fairtrade från Peru)
GÖR SÅHÄR:
Värm ugnen till 175 grader.
Vispa smör och socker poröst med elvisp. Rör ner sirapen.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Blanda till en slät deg.
Forma degen till en rulle och lägg på en plåt, smord eller
med bakplåtspapper. Grädda i 15-20 minuter och låt svalna något.
Skär längden i sneda, ca 2 cm breda bitar. Lägg över
dem på ett galler för att kallna.
Smält chokladen och ringla över kakorna.
Sandras tips!
1. Kakdegen flöt inte ut så mycket som jag hoppats så om jag vetat det hade jag plattat till "rullarna" lite mer innan de åkte in i ugnen. Så att de skulle vara ca 1 cm tjocka.
2. När man ska smälta mörk choklad ska det oftast till vattenbad och många jobbiga moment så jag brukar smälta den i micron. Detta är ju något som verkligen inte rekomenderas när chokladen är egentligen för kompakt och "torr". Släng i en liten klick smör (helst äkta, margarin kan sätta en ganska billig ton på chokladen) så blir den både följsammare och snabbsmältare då smöret blir väldigt hett. Rör om då och då.
Lycka till! Bästa förvaringen för dessa godsaker är också i kylen, underbart goda blir de när de är lite kalla.
Ja väääldigt goda var de! Roligt när du o alla andra var här!
När rabarberna växt upp igen är det bara att ta för sig mera om du vill!